App reviews

App review: Snapchat

Met behulp van je smartphone kun je per dag honderden tekstberichten naar elkaar versturen. Naast deze tekstberichten versturen steeds meer mensen ook foto’s naar elkaar van alles wat ze onderweg tegenkomen. Er zijn inmiddels een aantal apps ontwikkelt waarmee gebruikers voornamelijk met behulp van foto’s met elkaar communiceren. Snapchat is daar één van. 

Een tijdje geleden reviewde ik Fling. Met deze app kon je door middel van foto’s communiceren naar onbekende mensen over de hele wereld. Het idee van Snapchat is hetzelfde, maar dan met bekenden.

Wanneer je de app hebt geïnstalleerd op je smartphone kies je je persoonlijke gebruikersnaam. Mensen kunnen je op basis van die gebruikersnaam opzoeken en foto’s naar je versturen. De mensen die in je contactenlijst staan kun je direct toevoegen als vriend. Voor het toevoegen op basis van je gebruikersnaam heeft Snapchat een handig extraatje bedacht; wanneer je een screenshot van je profielpagina (zie onderstaand) op social media plaats kan iemand door het ‘scannen’ van het Snapchat logo je direct als vriend toevoegen.

Snapchat (2)

Wanneer je vrienden hebt toegevoegd kun je beginnen met het delen van foto’s. Hiervoor heeft de app wel toegang tot je camera nodig. Wanneer je de app opent kom je direct op het scherm waarmee je de foto (of video) kunt maken. Dit scherm ziet er als volgt uit en kun je beschouwen als je startscherm:

Snapchat (4)

Wanneer je op het spookje bovenaan de pagina ‘klikt’ kom je op je profielpagina (zie eerste foto). Klik je linksonder op het vierkantje dan kom je bij de zogenoemde snaps die persoonlijk aan jou zijn gericht. Wanneer je deze pagina opent zie je onderstaand scherm (in verband met de privacy zijn de gebruikersnamen verwijderd). Een nieuwe en ongeopende snap heeft een een ingekleurd vierkantje. Wanneer je met je vinger op de snap klikt en vasthoudt wordt deze getoond. Na 10 seconden sluit de snap automatisch. Je kunt één maal per dag deze snap opnieuw openen.

Snapchats die je hebt verstuurd krijgen in plaats van een vierkantje een pijltje. Een ingekleurd pijltje betekent dat de ontvanger het bericht nog niet heeft geopend. Een open pijltje betekent dat het bericht is bekeken. Wanneer je met je vinger het bericht aantikt kun je zien wanneer het bericht is geopend.

Snapchat

Door dubbel op de geopende snap te klikken kun je deze beantwoorden. Je maakt een foto / video en kunt deze versturen door rechtonder in het scherm op de pijltjes te klikken. Wil je nog een tekst toevoegen? Klik dan na het maken van de foto ergens op je scherm en typ je tekst.

Wanneer je in het bovenstaande scherm op het chaticoontje klikt kun je een privéchat openen met één van je vrienden. In deze privéchat kun je berichten en foto’s naar elkaar versturen zonder dat andere mensen deze berichten kunnen zien. Deze optie doet mij erg veel denken aan een privéchat op Whatsapp.

Naast het versturen van foto’s die slechts één (of twee) keer per dag te bekijken is, is het ook mogelijk een zogenoemd verhaal te versturen via Snapchat. Je gaat naar de beginpagina (de geopende camera) en maakt je foto. Vervolgens klik je onderin je scherm op het vierkantjemet het plusje en kun je de afbeelding toevoegen aan je verhaal. Deze foto is gedurende 24 uur door al je vrienden te bekijken en verdwijnt daarna automatisch. (In verband met de privacy zijn in onderstaande afbeelden namen weggelaten en foto’s onherkenbaar gemaakt). 

Snapchat (3)

Conclusie
Een tijd geleden had ik Snapchat geïnstalleerd, maar was ik niet erg enthousiast. Er waren toen weinig gebruikers en ik zag de meerwaarde van de app nog niet echt. Die echt meerwaarde zoek ik nu nog steeds. Foto’s delen kan ik via Facebook en Instagram ook. Een foto privé versturen lukt via Whatsapp. Snapchat is dus een combinatie van diensten die in bestaande apps ook worden geboden. Verder is de app gemakkelijk in gebruik en ziet het er mooi uit.

Snapchat downloaden?

Download Snapchat via de Appstore.

Download Snapchat via Google Play

Topaanbieding

300 x 250

Toestellen

Aanbiedingen

Galaxy S7
Goedkoop samsung galaxy s7 abonnement
Onb. min/1500MB
Per maand: 38,-
Toestel: Gratis

Bekijk Deal!
Apple iPhoneSE
Goedkoop apple iphone se abonnement
1000min/MB/SMS
Per maand: 26,-
Toestel: Gratis
Bekijk Deal!
Samsung Galaxy S6
Goedkoop samsung galaxy s6 abonnement
1000min/MB/SMS
Per maand: 25,-
Toestel: Gratis
Bekijk Deal!
Apple iPhone 6S
Goedkoop apple iphone 6s abonnement
Onb.min/4000MB
Per maand: 40,-
Toestel: Gratis
Bekijk Deal!

Webwinkels

bool(false)