App reviews

App review: Viber

ViberViber: berichten versturen en bellen vanuit één app.

Toen Whatsapp werd overgenomen door Facebook was er veel opstand over de privacy van je gesprekken. Veel mensen wilden op zoek naar een alternatief maar deden dat niet omdat al hun vrienden toch op Whatsapp bleven. Een mooi en gratis alternatief voor jou én je vrienden is Viber.

Omdat constant telefoonnummers en namen in beeld zijn bij Viber zijn er geen afbeeldingen toegevoegd. 

Zelf had ik Viber ook al eens geïnstalleerd, maar toen kon ik dezelfde conclusie trekken dan andere gebruikers: weinig vrienden gebruiken het. Nu heb ik de app opnieuw geïnstalleerd en blijkt driekwart van mijn contacten inmiddels ook op Viber te zitten, mooie vooruitgang dus.

Wanneer je Viber hebt geïnstalleerd moet je je nummer invoeren en krijg je per sms een verificatiecode die je moet invoeren om door te kunnen. Vervolgens kun je je schermnaam invoeren en een profielfoto kiezen. Tot zover verschilt Viber niet veel van Whatsapp.

De contacten

Toen ik een testbericht wilde versturen naar één van mijn contacten zag ik dat hij voor het laatst gezien was op 25-08-2014. ”Hmm, geen actieve gebruiker” dacht ik toen. Toen ik aan hem vroeg of hij even wilde helpen met het reviewen van de app vertelde hij me dat hij de app al heel lang niet meer op zijn telefoon heeft staan. Minpuntje dus voor de app: wanneer iemand de app heeft verwijderd blijft hij nog wel in de contactenlijst. Wanneer je zo’n contact dus een berichtje stuurt kun je wachten tot je een ons weegt; de ander krijgt dan natuurlijk geen melding meer van een bericht.

Het chatten / bellen

Toen ik, na lang zoeken, een actieve gebruiker had gevonden kon het testen beginnen. Eerst maar eens een berichtje versturen; dat gaat prima. Je ziet je verstuurde berichtje met daarnaast de door jou toegevoegde foto. Wat de precieze functie van die foto is weet ik nog niet zo goed. Ik weet namelijk zelf heel goed wat ik heb verstuurd, daar heb ik verder geen foto voor nodig.

Verder is er, net als in Whatsapp, de optie voor groepsgesprekken. Aangezien ik bijna geen actieve contacten heb was het voor mij onmogelijk deze optie te testen.

Tijdens mijn vorige ”ik-heb-Viber-geïnstalleerd” weet ik nog dat het bellen een drama was. Er was altijd wel één die de ander niet kon verstaan. De smoes ”ik rij nu een tunnel in” hoefde je niet te gebruiken, want de verbinding opzich was altijd al een drama waardoor je continue in een tunnel reed. Ik hoopte dus dat dat inmiddels was verbetert. Even getest en ik word er nog steeds niet razend enthousiast van… Kan aan de verbinding bij mij thuis liggen, maar dat betwijfel ik. Mochten er lezers zijn met andere ervaringen dan lees ik dat graag!

Conclusie

De app ziet er mooi uit en is gebruiksvriendelijk. Toen ik Viber net had geïnstalleerd was ik erg enthousiast over de enorme contactenlijst. Later bleek dat Viber alle gebruikers die zich ooit hebben aanmeld in de lijst laten staan. Na een enorme zoektocht vond ik pas iemand die de app nog gebruikt. Dit laat duidelijk zien dat de meeste smartphonegebruikers dus toch nog steeds de meeste berichten versturen via Whatsapp, ondanks de enorme ophef wat betreft de privacy.

Viber downloaden

Download Viber via Google Play
Download Viber via de App Store

Geschreven door: Marieke Strijker

Topaanbieding

300 x 250

Toestellen

Aanbiedingen

Galaxy S7
Goedkoop samsung galaxy s7 abonnement
Onb. min/1500MB
Per maand: 38,-
Toestel: Gratis

Bekijk Deal!
Apple iPhoneSE
Goedkoop apple iphone se abonnement
1000min/MB/SMS
Per maand: 26,-
Toestel: Gratis
Bekijk Deal!
Samsung Galaxy S6
Goedkoop samsung galaxy s6 abonnement
1000min/MB/SMS
Per maand: 25,-
Toestel: Gratis
Bekijk Deal!
Apple iPhone 6S
Goedkoop apple iphone 6s abonnement
Onb.min/4000MB
Per maand: 40,-
Toestel: Gratis
Bekijk Deal!

Webwinkels

bool(false)